National French Fry Day: 6 weetjes over onze frietjes
Het is National French Fry Day. Eigenlijk alleen in Amerika, maar wie zegt dat we deze dag niet over de hele wereld kunnen vieren? Zeker in Nederland, waar friet al jaren een geliefd onderdeel is van onze cultuur. Maar wat weten we eigenlijk over de geschiedenis van friet? Nog niet genoeg, zo blijkt.
1. Niemand weet hoe National French Fry Day is ontstaan…
De Amerikanen zijn ergens begin deze eeuw begonnen met National French Fry Day. Maar wie het initiatief precies heeft genomen, is niet duidelijk. Wel is het zo dat in de Verenigde Staten vooral McDonald’s met allerlei deals inspeelt op deze speciale dag. Sowieso bieden meerdere ketens op 13 juli gratis friet aan.
2…of waarom de Amerikanen ‘French fries’ zeggen…
Het is best aannemelijk dat Amerikaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog frietjes hebben gegeten in Wallonië, het Franstalige deel van België. Ook kan het best zo zijn dat ze de staafjes ‘French fries’ noemden omdat ze misschien dachten dat ze in Frankrijk waren. In een ander verhaal speelt de Amerikaanse president Thomas Jefferson de hoofdrol. Hij zou voor het eerst frietjes hebben gegeten in Parijs, waar hij van 1784 tot 1789 als diplomaat actief was.
Lees ook: Frietboutique opent derde zaak én komt met snacknieuws
3…en ook niet wie friet eigenlijk heeft uitgevonden…
Zoals vaker het geval is met beroemde gerechten, claimen meerdere landen frietjes te hebben uitgevonden. In de loop der jaren is er veel geschreven over de oorsprong van friet. Rond 1750 zouden strenge winters en slechte visvangst mensen in de Belgische Maasstreek hebben bewogen om aardappelstaafjes te frituren. Volgens friethistoricus Ubel Zuiderveld is dat verhaal, samen met vele andere, inmiddels ontkracht. De Fransen beweren dat zij de eerste frietjes bakten, op de Pont Neuf in Parijs. Vooralsnog staat niet onomstotelijk vast aan wie de eer toebehoort.
4. De eerste frietjes in Nederland werden in Breda gebakken (voor zover bekend)
Ubel Zuiderveld doet al vele jaren onderzoek naar de geschiedenis van friet. De oudste vermelding van friet in Nederland vond hij in een krantenadvertentie uit 1868. Daar staat ‘pommes de terre frites’ vermeld, die vanuit een kraam tegenover het stadhuis van Breda werd verkocht door ‘madame Fritz’.
5. De wereldoorlogen hebben de verspreiding van friet versneld
Oorlogen hebben veel invloed op culturen en de verspreiding daarvan in andere landen. In het geval van friet kan Zuiderveld dat beamen. Zo hebben de Eerste en de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld in de verspreiding van friet in Nederland. In de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel Belgen naar ons land en namen hun eetgewoontes mee. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werden meer lunchrooms, broodjeszaken en cafetaria’s geopend waar mensen frietjes aten. Vanaf de jaren vijftig deden ze dat overigens steeds vaker met mayonaise.
6. ‘Loaded fries’ is met een opmars bezig
Het ‘frietje met’ is nog altijd mateloos populair in Nederland, maar de variatie is daarnaast enorm toegenomen. Hoewel het frietje stoof al heel lang een hit is bij vele frituurprofessionals, hebben de loaded fries de afgelopen jaren een vlucht genomen. Met alle buitenlandse invloeden die we in Nederland verwelkomen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Een aantal creatievelingen presenteert hun loaded fries jaarlijks tijdens de Lekkerste Wedstrijden op de Horecava.
Bekijk hier de winnaars van de Lekkerste Loaded Fries 2020.
Partners
De Lekkerste Wedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food, Koopmans Professional en Pizza Profs.
No Comments