Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Winnaar NK Pizza Bakken had eigenlijk geen tijd om mee te doen
NK Pizza Bakken 2024

Winnaar NK Pizza Bakken had eigenlijk geen tijd om mee te doen

Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam heeft het NK Pizza bakken 2024 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken. De ondernemer toonde zich na afloop verbaasd, omdat hij erg heeft getwijfeld of hij wel mee moest doen met de wedstrijd.

“Ik kan het niet geloven”, reageert de emotionele winnaar van het NK Pizza bakken 2024. “Ik heb een goedlopende zaak in Amsterdam en had eigenlijk geen tijd om mee te doen, maar ik vond het toch waardevol om hier te zijn en mijn pizza te promoten.” De ondernemer was na afloop van de wedstrijd dan ook snel weer vertrokken. “Ik ga op de foto met de beker en daarna moet ik werken in de zaak.”

De winnende pizza, Ti Voglio Bene, staat sinds een maand op de kaart bij LouLou Pizzabar. Deze is gemaakt met onder meer Provolone del Monaco, auberginecrème, gefrituurde aubergine, gefrituurde basilicum.

Extra krokant

De jury was vooral te spreken over het deeg, waarvoor de maker onder meer de poolish-methode gebruikte. Dit is een methode waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid met een voorgefermenteerd moederdeeg. “Door de dubbele fermentatie was de korst extra krokant en had de pizza een hoge hydratatie”, aldus de jury.

Ook de bereiding van de verschillende ingrediënten maakte indruk. “Elke ingrediënt was op de juiste tijd en temperatuur gegaard.” De jury genoot onder meer van de auberginechips. “Al met al is deze pizza heel goed doordacht.”

Tuinbonen

Domenico Malerba van Pizzacos in Zwaag pakte het zilver met La Nonn Mariet, een pizza met een crème van tuinbonen, chicorei gebakken met Spaanse peper en knoflook, Pecorino en olie van versgeperste olijven.

De pizza Consistancy leverde Valerio Prestato van Pizza & Co in Amsterdam de derde plek op. Deze was onder meer belegd met boerenkool, verse mozzarella, bacon crème, gelei van kersentomaat en Parmigiano Reggiano chips.

Top 3

De volledige top 3 van het NK Pizza bakken 2024:

1: Tawfik el Shanwany, LouLou Pizzabar in Amsterdam
2: Domenico Malerba, Pizzacos in Zwaag
3: Valerio Prestato, Pizza & Co in Amsterdam

Jury NK Pizza bakken 2024

De jury van het NK Pizza bakken 2024 bestond uit Renato Bosco (eigenaar van Saporè in San Martino, Marcel Losekoot (eigenaar van en mastertrainer bij De Pizza Academy), Giovanni d’Apice (culinair adviseur, kookboekenschrijver en eigenaar Artixitra), Simon Giaccotto (schrijver van de Pizzabijbel en eigenaar van Viva la pizza) en Robert Kranenborg (SVH Meesterkok, culinair adviseur en ondernemer).

Zes criteria

Aan het NK Pizza bakken 2024 deden veertien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen vijftien minuten, twee identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

Het NK Pizza bakken wordt georganiseerd door Pizza Profs in samenwerking met Stichting De Lekkerste Wedstrijden.

Partners

Het Nederlands Kampioenschap wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Rational, Next2Food, Mibrasa Grills, WTOL Academy, SVH en Pizza Profs.

No Comments

Post a Comment