Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

 
De Lekkerste Wedstrijden

Lekkerste Wintersoep

De Lekkerste Wintersoep 2020

Arrie Stomp van Sabrosa in Soest heeft dinsdag 14 januari op de Horecava in de Rai in Amsterdam de wedstrijd De Lekkerste Wintersoep gewonnen. Hij maakte voor de jury een winterse pindasoep.

De pindasoep die werd uitgeroepen tot De Lekkerste Wintersoep bevat – naast pinda – ingrediënten als aardpeer, codium, rode peper, pastinaak, knolselderij, garam massala, druivenpitolie en maggiplant.

De wedstrijd

Het doel van deze wedstrijd ​- een samenwerking van de organisatie achter De Lekkerste Wedstrijden, KHN en de Nierstichting – is om de Nederlandse Horeca zoutbewuster te maken. ‘We willen chefs stimuleren de lekkerste wintersoep te maken door gebruik te maken van maximaal 8 verse, onbewerkte ingrediënten met aandacht voor minder zout. Creativiteit en inventiviteit zijn daarbij belangrijk en worden gewaardeerd.’ De Nierstichting: ‘Gemiddeld eten we 9 gram zout per dag, dat terwijl 6 gram de maximaal aanbevolen hoeveelheid is.’ De opdracht luidde dan ook dat de soep niet meer dan 2 gram  zout mocht bevatten.

Tim Golsteijn van Bougainville

Hoofdjurylid Tim Golsteijn van sterrestaurant Bougainville vertelde dat de jury het er unaniem over eens was dat Arrie Stom van Sabrosa de winnaar was. ‘Ik heb vooral gelet op smaken, maar ook de structuur was prettig.’ Verder werd gebruikgemaakt van ingrediënten uit het seizoen, en werd op creatieve wijze vervangers van zout gevonden.

De tweede prijs ging naar Joyce Hoogendoorn van Het Boterhuis in Delft. Zij maakte een Thaise pompoensoep met flatbread. De derde prijs ging naar Rida Labib van De Waag in Leiden. Hij maakte een Arabische wintersoep.

Jury

De jury van de vakwedstrijd bestond naast chef-kok Tim Golsteijn en culinair journalisten Taurai Becker (Fijnproever.com), Ellen den Hollander (AD) en Monique van Loon (Parool).

Winnaar Stomp: ‘Vorig jaar hebben we meegedaan aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Hier werd positief op gereageerd. We zijn serieus aan de slag gegaan met onze ervaringen uit die driedaagse en hebben deze kennis ingezet voor de wedstrijd. Wij zijn heel creatief met soepen. We werken met seizoensproducten en producten die de uiterste verkoopdatum zijn gepasseerd, maar nog zeer goed zijn van kwaliteit. ’s Ochtends weet ik vaak niet welke soep ik ’s avonds maak. Een wedstrijd zoals deze stimuleert je om creatief te zijn en anders na te denken.’