Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / 10 dingen die je niet moet doen op het NK Lekkerste Pasta
NK Lekkerste Pasta

10 dingen die je niet moet doen op het NK Lekkerste Pasta

De Horecava 2023 heeft een primeur: voor het eerst wordt het NK Lekkerste Pasta georganiseerd. Iedere kok met een lekker pastarecept kan meedoen, maar er zijn in ieder geval tien dingen die je niet moet doen als je kans wil maken op een podiumplaats.

Het NK Lekkerste Pasta vindt plaats op dinsdag 10 januari in RAI Amsterdam, tijdens de Horecava 2023.

Inschrijven voor de wedstrijd (en de ander zeven wedstijden) kan hier.

Omdat het altijd goed is om de basis op orde te hebben, volgt hier een lijstje van fouten die je niet wilt maken tijdens het NK Lekkerste Pasta. Te beginnen met een paar open deuren.

1. Gedroogde pasta gebruiken

Deelnemers aan het NK Lekkerste Pasta maken als basis een eigengemaakte pasta (geen lasagna). Je bent vrij in het toepassen van de saus, vlees en/of vis. Bekijk hier de andere officiële regels.

2. Pasta koken in te weinig water

Pasta bevat veel zetmeel en plakt aan elkaar als er niet genoeg water in je pan zit. Houd ongeveer een liter water per 100 gram pasta aan.

3. Te weinig zout in het water

Romantici zeggen dat het kookwater naar de zee moet smaken. Of dat écht zo is? Het moet in ieder geval goed naar zout smaken. Ja, je kunt de pasta ook later in de saus op smaak brengen, maar dan smaakt het eindresultaat toch anders. Je proeft dan het zout aan de ‘buitenkant’ in plaats van door het gehele gerecht als smaakversterker.

4. Te veel zout in het water

Natuurlijk kun je ook teveel zout in het pastawater doen. Hoe los je dat op? Door geen zout in de saus te doen. Een beetje azijn of citroensap schijnt ook te helpen. Dat geldt ook voor suiker en honing, al moet je daar qua smaak mee oppassen. En anders opnieuw beginnen, maar heb je daar tijd voor tijdens het NK Lekkerste Pasta?

5. Olijfolie in het water

Ja, zelfs Gordon Ramsay doet olijfolie in het water in één van z’n kookvideo’s, tot afgrijzen van zijn Italiaanse collega’s. Door de olie zou de pasta niet aan elkaar plakken, maar met genoeg water en af en toe roeren komt het goed. Door olie plakt de saus bovendien niet goed aan je pasta. En het is zonde van de olijfolie!

6. Niet roeren

Over roeren gesproken: hoe vaak doe je dat tijdens het koken? Niet de hele tijd, maar af en toe. In ieder geval binen twee minuten nadat de pasta in het water gaat.

7. Pasta in water dat niet kookt

Water moet goed koken als je de pasta toevoegt, anders wordt het een plakkerige bedoening.

8. Pasta al dente koken in het water

Al dente, dus met een lichte bite, kennen we allemaal. Maar volgens de kenners moet de pasta al dente koken in de saus, niet in het kookwater. Pasta kook je voor 70 procent in het water en voor 30 procent in de saus. Dan neemt de pasta namelijk veel meer smaak van de saus op.

9. Pastawater weggooien

Een doodzonde in pastaland. Pastawater heeft smaak en bevat zetmeel. Het brengt je saus tot leven en werkt als bindmiddel.

10. Carbonara met room, vispasta met kaas

Oké, niet iedereen zal hierover vallen. Maar als er een echte Italiaan in de jury zit van het NK Lekkerste Pasta, en je serveert hem of haar een spaghetti carbonara gemaakt met room of een zalmpasta met Parmezaanse kaas, dan wordt je kans op een podiumplaats een stuk kleiner.

Inschrijven voor 2023

Fouten maakt iedereen natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat je geen kans maakt op de prijzen tijdens het NK Lekkerste Pasta. Hoe de jury de beste deelnemers kiest, daar komen we dinsdag 10 januari achter. Meld je op tijd aan!

Deelnemers kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het NK Lekkerste Pasta en de andere wedstrijden van het het NK, dat plaatsvindt tijdens de Horecava van 9 tot en met 12 januari 2023. Het NK wordt georganiseerd door Stichting de Lekkerste Wedstrijden.

Partners

Het Nederlands Kampioenschap wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food en Pizza Profs.

No Comments

Post a Comment