Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Gabriella Ficarelli wint eerste NK Lekkerste Pasta
Gabriella Ficarelli wint allereerste NK Lekkerste Pasta

Gabriella Ficarelli wint eerste NK Lekkerste Pasta

De Italiaanse chef-kok Gabriella Ficarelli van restaurant Divina Cucina in Oud-Beijerland heeft het allereerste NK Lekkerste Pasta gewonnen. De vierkoppige jury was razend enthousiast over haar ‘Orecchiette Mia’.

“Ik wilde eerst een wat ingewikkelder gerecht maken”, reageerde een dolgelukkige Gabriella vlak na het NK Lekkerste Pasta op de Horecava. “Uiteindelijk heb ik gekozen voor een traditioneel gerecht. Ik wilde niet een mooi bord serveren, maar een herinnering uit mijn jeugd. Ik was bang dat het te simpel zou zijn maar blijkbaar heb ik bij de jury ook herinneringen losgemaakt.”

Unaniem gekozen

Het winnende gerecht, ‘Orecchiette Mia’, bestond onder meer uit runder shortrib, kalfsvlees, tomatensaus en Parmezaanse kaas. Gabriella maakte daarmee grote indruk op de juryleden van het NK Lekkerste Pasta, die haar unaniem als winnaar aanwezen. “We waren op zoek naar een bepaald gevoel en een bepaalde smaak. Die vonden we terug op dit bord. Niet alleen het idee en het verhaal waren goed, maar vooral ook de uitvoering. Dit was het meest complete gerecht van de wedstrijd.”

Lokale ingrediënten

Gabriella heeft het gerecht geleerd van haar overgrootmoeder in Puglia, toen ze drie jaar oud was. Sinds 2015 is ze eigenaar van restaurant Divina Cucina in Oud-Beijerland, dat ze runt samen met moeder en gastvrouw Adriana. Het feit dat ze voor haar traditionele Italiaanse pastagerecht lokale ingrediënten uit Nederland gebruikte, viel bij de jury van het NK Lekkerste Pasta in goede aarde.

Orecchiette Mia, het winnende gerecht

Orecchiette Mia, het winnende gerecht

Eer voor nummer twee, drie en vier

Patrick Salzano van restaurant Pedevilla in Noordwijk mocht het zilver in ontvangst nemen voor ‘Passione Italiana’, een ravioli met onder meer gerookte aubergine, ricotta, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en guanciale. Erminio Francesco Zaccariello van Primo in Hilversum werd derde met ‘Gnocchi Rosa Agli Spinaci’. De jury had daarnaast een speciaal woordje over voor de nummer vier, Tijn de Jeu van Encore by Simonis, die met zijn zeventien jaar veel potentie toonde met zijn gerecht ‘Zucca di Pasta’.

TOP 3

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Pasta 2023:

1: Gabriella Ficarelli van Divina Cucina in Oud-Beijerland
2: Patrick Salzano van Pedevilla in Noordwijk
3: Erminio Francesco Zaccariello van Primo in Hilversum

Top 3 NK Lekkerste Pasta 2023

Patrick Salzaona (2), Gabriella Ficarelli (1) en Erminio Francesco Zaccariello (3). Foto: Tamara Verheij

 

Aan het NK Lekkerste Pasta 2023 deden acht deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen tien minuten, vijf identieke creaties te maken op basis van eigengemaakte pasta. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Vierkoppige jury

De jury van het NK Lekkerste Pasta 2023 bestond uit Sarah Puozzo (hoofdredacteur South & Pepper, columnist, eigenaar Pasta Academy Benelux), Foliena Feenstra (oud-winnaar Lekkerste Broodje), Chiara Cappellano (vlogger bekend van TikTok en Instagram, manager bij IL Tartufo in Delft) en Donatello Piras (onder meer bekend van de Italië Podcast van BNR).

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door de Houwers Groep.

Sinds 1984

Het NK Lekkerste Pasta is onderdeel van het NK De Lekkerste, de nieuwe versie van de Lekkerste Wedstrijden. Deze vakwedstrijden worden al sinds 1984 georganiseerd. Het NK Lekkerste Pasta, een initiatief van Stichting de Lekkerste Wedstrijden, is bedoeld voor alle horecabedrijven met huisgemaakte pasta op de kaart.

Partners

Het NK De Lekkerste wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Farm Frites, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food en Pizza Profs.

No Comments

Post a Comment