Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Nationale Krokettendag: 7 feitjes over de kroket in Nederland
kroket

Nationale Krokettendag: 7 feitjes over de kroket in Nederland

Nederland viert op zaterdag 9 oktober Nationale Krokettendag. Dat de kroket onderdeel is van onze cultuur en nog altijd populair is in ons land, blijkt uit de volgende zeven feiten.

1: 25 kroketten

Dit is de hoeveelheid kroketten die de gemiddelde Nederlander jaarlijks oppeuzelt, volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging (AKSV).

2: Horeca frituurt 200 miljoen kroketten

Zoveel kroketten worden er jaarlijks in de horeca verkocht, meldt de AKSV. Ter vergelijking: supermarkten verkopen jaarlijks 100 miljoen kroketten.

> Wil je Nederland kennis laten maken met jouw lekkernijen? Schrijf je dan in voor de Nederlandse Kampioenschappen

3: De populairste kroketten

Welke kroketten vinden we nu het lekkerst? Dit is de top 5:

1. Rundvleeskroket
2. Kalfskroket
3. Goulashkroket
4. Satékroket
5. Kipkroket

4: Kroket van de troon gestoten

De kroket staat sinds ongeveer 25 jaar op de tweede plek van meest gegeten frituursnacks in Nederland. Rond 1996 stootte de frikandel de kroket van de troon.

5: Krokettenpizza

Cafetaria Ten Beste heeft drie Turkse pizza’s met frituursnacks op de kaart staan. De pizza met kroketten is bijzonder populair. Daarnaast hebben ze een Turkse pizza met frikandel en eentje met een Mexicano.

6: Krokettenmotie

Jan Peter Balkenende besloot in 1993, puur uit verveling, een krokettenmotie in te dienen in de gemeenteraad van Amstelveen. Hij stelde dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt. De motie werd zowaar aangenomen en is nog steeds van kracht.

7: Broodje kroket, foei!

Toenmalig Feyenoordspeler Michiel Kramer werd in 2017 bij de trainer op het matje geroepen. Hij had een broodje kroket gegeten in de rust van Feyenoord-Heracles en daar was de club niet zo blij mee. Als straf mocht hij tijdelijk niet meetrainen.

 

No Comments

Post a Comment