Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Organisator NK Pizza bakken: ‘Dit is het begin van een revolutie’
NK Pizza bakken

Organisator NK Pizza bakken: ‘Dit is het begin van een revolutie’

Nederland staat aan de vooravond van een pizzarevolutie. Dat zegt Marcel Losekoot, oprichter van Pizza Profs. Het kennis- en inspiratieplatform organiseert samen met Stichting de Lekkerste Wedstrijden het eerste NK Pizza bakken tijdens de Horecava 2022. “We gaan op de beurs een heel hoog niveau zien.”

Pizza Profs is in februari 2021 opgericht met als doel het niveau van pizza in Nederland omhoog te tillen. Initiatiefnemer is Marcel Losekoot, die met datzelfde streven in 2012 al de Pizza Academy opzette, de eerste SVH-gecertificeerde pizza-opleiding van Nederland. Zelf volgde Losekoot een intensieve opleiding in Rome bij de beste pizzabakkers van Italië.

Lees hier meer over het NK Pizza bakken en schrijf je in! 

Met de Pizza Academy traint hij samen met instructeurs uit Nederland en Italië de volgende generatie pizzaiolo’s, waaronder een aantal topchefs. “De afgelopen anderhalf jaar hebben we mensen als Sergio Herman, Herman den Blijker en Jacob Jan Boerma getraind. Nu deze topkoks met pizza aan de slag gaan, zullen meer volgen. We staan aan de vooravond van een revolutie.”

Kwaliteitsimpuls voor pizza

Een kwaliteitsimpuls is hard nodig. Volgens Losekoot is het in ons land namelijk niet al te best gesteld met ’s werelds bekendste Italiaanse gerecht. Hij noemt het niveau zelfs ‘bedroevend laag’. Toch is pizza ontzettend populair. “Ongezonde pizza is populair”, pareert Losekoot. “En wij willen juist af van pizza als ongezonde snack.”

Pizzadeeg als basis voor goede pizza

Het pizzadeeg en de manier waarop dat tot stand komt, spelen daarbij een grote rol. “Geen industrieel proces van snelle gisting, maar een gezonde, langzame rijping. Geen witte maar volkoren pizza’s. Daarnaast willen we producten die niet als een blok op je maag vallen. Sergio Herman heeft bijvoorbeeld een ontzettend luchtige pizza ontwikkeld als onderdeel van een tiengangenmenu.”

En het is vooral die pizzabodem en de ‘crust’ die de kwaliteit van het eindproduct bepalen. “Als je de crust helemaal opeet, weet je dat je een behoorlijk goede pizza te pakken hebt. De bodem bepaalt voor 70 procent hoe mensen een pizza waarderen.”

NK Pizza bakken

Geheime familierecepten

Helaas heeft Nederland een flinke achterstand als het om pizzadeeg gaat. “Ten eerste komt dat doordat de Italianen decennialang hun familierecepten geheim hebben gehouden. Daar is de laatste jaren gelukkig verandering in gekomen, door social media maar ook door opleidingen als de Pizza Academy. Wij hebben die kennis naar Nederland gehaald.”

Daarnaast valt er veel meer te ontdekken over de verschillende soorten meel en de mogelijkheden daarvan. “Onder meel is net zoveel differentiatie en kwaliteitsverschil te vinden als bij wijnen. Wat dat betreft staat Nederland nog maar aan het begin van de wetenschap rondom pizza.”

Geweldige samenwerking

Waar Nederlanders volgens Losekoot wel goed in zijn, is het beleggen van de pizza. “Wij kunnen daarin heel creatief zijn. Ik heb samen met Jacob Jan Boerma een pizza gemaakt met mijn bodem en zijn beleg. Dat was de lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten. Hij is zó goed met smaken en combinaties.” Daarmee ziet hij twee werelden samenkomen. “Met onze creativiteit en de grote kennis over pizzabodems die de Italianen bezitten, ontstaat er een geweldige samenwerking.”

NK Pizza bakken

Alles kan tijdens het NK Pizza bakken

Ook het allereerste NK Pizza bakken, met Jacob Jan Boerma als juryvoorzitter, moet de gastronomische ontwikkeling van pizza in Nederland een boost geven. “Dat is het absolute doel. We willen deelnemers triggeren om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. Daarom noemen we het ‘Pizza Nova’.” Losekoot geeft deelnemers meteen een tip. “Laat je nergens door beperken. Alles kan en alles mag. Als je denkt: ‘Dit is eigenlijk te gek’, dan zit je goed met deze jury. Daar zijn ze juist naar op zoek.”

Losekoot verwacht dan ook veel van de kandidaten. “Dat zijn pizzabakkers die al een bepaalde visie hebben en daar al heel erg mee bezig zijn. Ik verwacht veel jonge pizzaiolo’s, waarvan wij de afgelopen jaren een paar honderd hebben opgeleid. We gaan op de beurs een heel hoog niveau zien.”

Inschrijven

Kandidaten kunnen zich hier inschrijven voor het NK Pizza bakken. De wedstrijd vindt plaats op het podium van Stichting de Lekkerste Wedstrijden tijdens de Horecava 2022, van 10 tot en met 13 januari in RAI Amsterdam. De exacte datum en tijden van de wedstrijd worden nog bekendgemaakt.

Lees hier meer over het NK Pizza bakken en de reglementen.

Pizza Profs wordt ondersteund door founding partners Ake Ideal NordCap, Foodie Content Factory, Hanos, Van Gestel, SVH en SVO.

Partners

De Lekkerste Wedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food, Koopmans Professional en Pizza Profs.

No Comments

Post a Comment