Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Pannenkoekenrestaurants: ‘Jongeren moeten het vak ontdekken’

Pannenkoekenrestaurants: ‘Jongeren moeten het vak ontdekken’

Wat gebeurt er tegenwoordig in pannenkoekenland? Met het NK Lekkerste Pannenkoek voor de deur stellen we deze vraag aan de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants. “De branche is volop in beweging en we willen aan de jongere generatie laten zien hoe leuk het vak is.”

Zoals wij in Nederland pannenkoeken eten – zoet of hartig, plat of opgerold – is uniek in de wereld. “Niet voor niets is pannenkoeken bakken in een gietijzeren pan cultureel immaterieel erfgoed”, zegt Janneke van der Ham van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants. “Iedereen wordt blij van een pannenkoek, of je nu anderhalf bent of negentig.”

Inschrijven voor het NK Lekkerste Pannenkoek kan hier

Lees hier meer over het NK Lekkerste Pannenkoek 2023

Ambacht

De vereniging, opgericht in 1993, zet zich onder meer in om het vak van pannenkoeken bakken te laten zien. “Het is echt een ambacht”, benadrukt Van der Ham. “Een vak apart binnen de kokswereld. Je hebt andere inzichten, vaardigheden en creativiteit nodig. Bovendien is het ontzettend leuk om in een pannenkoekenrestaurant te werken.”

Van traditioneel tot hip

De branche is volgens Van der Ham volop in beweging. “Er zijn de afgelopen jaren meer pannenkoekenrestaurants bijgekomen. Mensen gaan nog steeds graag naar de traditionele restaurants. Je kunt daar voor een relatief leuke prijs met het hele gezin uit eten. Daarnaast zien we nieuwe, hippere concepten ontstaan waar pannenkoeken op een andere manier worden gepresenteerd en ‘Instagrammable’ zijn. Een voorbeeld is House of Pancakes in Haarlem. Het is goed om te zien dat er een groep nieuwe ondernemers is die brood ziet in pannenkoeken.

Landelijke campagnes

De vereniging, met zo’n 80 aangesloten restaurants, pakt haar rol als kennis- en ondernemersclub, maar ook als inkoop- en marketingpartner. “Zo verzorgen we landelijke acties die margeverhogend werken, compleet met posters, tafelkaartjes, persberichten en socialmediaposts.” De nieuwste campagne is de PANNEN KOECCI, een tas voor iedereen die gek is van pannenkoeken en design. Consumenten die de tas op een leuke manier op social media delen, maken ook nog eens kans op een elektrische Dolly bakfiets.

Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants Pannen Koecci

NK Lekkerste Pannenkoek

Volgens Van der Ham is het NK Lekkerste Pannenkoek een uitgelezen kans voor de branche om zich van haar beste kant te tonen. “We kunnen laten zien wat je met dat basisproduct allemaal kunt doen, hoe creatief je kunt zijn met smaak en presentatie. Pannenkoeken bakken is leuk en mag vooral bij de jongere generatie koks extra onder de aandacht komen.”

Inschrijven

Pannenkoekenrestaurants kunnen zich tijdens het NK Lekkerste Pannenkoek op een nationaal podium in de kijker koken. Inschrijven voor de wedstrijd kan hier.

Het NK Lekkerste Pannenkoek vindt plaats op donderdag 12 januari tijdens de Horecava in RAI Amsterdam en wordt georganiseerd door Stichting de Lekkerste Wedstrijden. De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants is tijdens het event aanwezig.

No Comments

Post a Comment