
Rekordmeister Firma van Buiten goed voorbereid naar NK De Lekkerste
Ze wonnen de allereerste én de laatste editie van Lekker Anders, volgens velen de leukste wedstrijd van het NK De Lekkerste op de Horecava. Firma van Buiten in Delft is met vijf gouden plakken de absolute rekordmeister en wil daar in 2025 een nieuw succes aan toevoegen.
De leukste wedstrijd van het NK De Lekkerste op de Horecava is elk jaar Lekker Anders. De wedstrijd vindt in 2025 plaats op woensdag 15 januari om 11.00 uur in hal 11. Het ‘andere’ karakter schuilt in het feit dat deze categorie specifiek bedoeld is voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking. Firma van Buiten, een unieke evenementenlocatie en maatschappelijk leerwerkbedrijf in Delft, is één van de vaste deelnemers.
Lees hier alles over Lekker Anders
Goud voor Pumpking
Firma van Buiten won de allereerste editie van Lekker Anders in 2011 en pakte vervolgens goud in 2018, 2020 en 2023. De laatste overwinning, in 2024, was te danken aan Yarom Timmermans (foto) en zijn ‘Pumpking’, een broodje met een geroosterde king oyster-paddenstoel, gegrilde peer, pompoenchutney, schuim van gorgonzola en een crumble van pistache en gerookte amandelen op een sesambroodje.

Roy Stet (links) en Yarom Timmermans met het winnende broodje in 2024.
Altijd goed voorbereid
Het geheim van het succes van Firma van Buiten is volgens chef en leermeester helemaal geen mysterie. “We zorgen ervoor dat we altijd heel goed voorbereid naar de wedstrijd op de Horecava gaan. Zo zijn we nu ook alweer bezig met recepten schrijven, ontwikkelen en testen.”
De voorbereiding op de wedstrijd loopt eigenlijk het hele jaar door, verklapt Roy. “Elke keer als we een idee hebben, schrijven we dat op. Als de wedstrijden er weer aankomen, hebben we een hele lijst met elementen die we kunnen gebruiken om een gerecht te maken.”
Schrijf je hier in voor Lekker Anders
Oefenen met nepsla
Twee weken voor de wedstrijd beginnen deelnemers met oefenen. “We beginnen dan met de opbouw van het broodje, waarbij we niet de echte ingrediënten gebruiken, maar nepingrediënten zoals een bierviltje dat als sla fungeert. Op die manier kunnen we het samenstellen van een broodje heel vaak oefenen. Het gaat erom dat leren om dat iedere keer op dezelfde manier te doen. Vanaf een week voor de wedstrijd maken we dan het echte broodje. Tijdens de wedstrijd merken we zeker dat deze aanpak effectief is.”

Femke en Anne Kleijweg zijn de drijvende krachten achter van Firma van Buiten.
Omgaan met tijdsdruk
In 2025 doen Tobias Westerveld en Nishaar Orie namens Firma van Buiten mee aan Lekker Anders. “Ik heb al drie keer eerder meegedaan”, zegt Tobias. “Het is altijd een leuke en spannende dag. Het is belangrijk om goed te weten hoe je het broodje maakt en om de tijd in de gaten te houden. Je moet goed met de tijdsdruk om kunnen gaan, maar gelukkig ben ik best snel en handig.”
Wat gaan de twee dan precies maken? “Daar zijn we nog niet helemaal uit”, zegt Roy Stet. “Het worden in ieder geval spannende combinaties.”
Inschrijven voor Lekker Anders, of een andere wedstrijd van het NK De Lekkerste 2025, kan hier.
Partners
Het NK De Lekkerste wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Rational, Next2Food, SVH, Pizza Profs, Houwers, Liebherr en Winterhalter.
No Comments