Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Roland Biermans wint NK Lekkerste Broodje voor de vierde keer
Roland Biermans wint NK Lekkerste Broodje 2023

Roland Biermans wint NK Lekkerste Broodje voor de vierde keer

Wedstrijdveteraan Roland Biermans van Vitam is de winnaar van het NK Lekkerste Broodje 2023. Daarmee is hij de eerste ooit die deze wedstrijd vier keer heeft gewonnen.

Roland Biermans van Vitam in Rosmalen won het NK Lekkerste Broodje tijdens de Horecava 2023 in de RAI Amsterdam. Zijn ‘Neusje van de Zalm’ bestond uit een groentebagel met onder meer ‘waste’ groente, winterpeen gerookt en gepekeld als zalm, huisgemaakte bitterballen met zalmvulling, kaviaar van zalm en kaviaar van pesto.

Nog één keer

“De vierde keer, onwerkelijk”, reageerde Biermans vlak na de bekendmaking. “Ik stond eigenlijk op het punt om er na al die jaren mee op te houden, maar ik wilde toch nog één keer meedoen. Om dan te winnen, is ongelooflijk.”

Smaakcombinatie

De jury prees het winnende gerecht ten eerste vanwege de smaakcombinatie. “Iedere hap gaf een andere beleving, maar het broodje als geheel kwam toch mooi bij elkaar.”

Verder viel de warm/koud-combinatie van de winterpeen en de bitterballen erg in de smaak. Ook was de jury gecharmeerd van het duurzaamheidsverhaal achter de bagel van Biermans, met producten uit de omgeving en aandacht voor restverwerking.

Neusje van de Zalm winnaar NK Lekkerste Broodje 2023

Neusje van de Zalm winnaar NK Lekkerste Broodje 2023

Oud-winnaars in top 3

De nummers twee en drie van het NK Lekkerste Broodje 2023 hebben in het verleden ook al eens de grootste beker in de lucht gehouden. Bas Diks van Diks Authentiek Culinair in Harreveld werd dit keer tweede met ‘Mijn Achtertuin’, een Achterhoeks bolletje met onder meer varkenswang, hummus van Slaege-bonen, gegrilde pompoen en Päölke-kaas.

Dochter van de winnaar

Het brons was voor Audrey Biermans van Vitam in Rosmalen, dochter van winnaar Roland Biermans. Haar ‘Golden Duck’ maakte ze onder andere met gerookte eendenborst, limoen/koriandermayonaise en gekonfijte mango en gember op een tarwevrije zadenbol.

TOP 3

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2023:
1: Roland Biermans, Vitam
2: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair
3: Audrey Biermans, Vitam

Top 3 NK Lekkerste Broodje 2023.

Top 3 NK Lekkerste Broodje 2023. Foto: Tamara Verheij

Geproefd en beoordeeld

Aan het NK Lekkerste Broodje 2023 deden twaalf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Jury NK Lekkerste Broodje 2023

De jury van het NK Lekkerste Broodje 2023 bestond uit Jan Bas van Aalderen (mede-eigenaar Museum café Het Pomphuis in Groningen en landelijk bestuurslid KHN), Foliena Feenstra (oud-winnaar Lekkerste Broodje en werkzaam bij HEYDAY Facility Management) en Martijn, Friso en Jochem Nelis van De Broodjestesters.

Getoetst door praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door de Houwers Groep.

Sinds 1984

Het NK Lekkerste Broodje is onderdeel van het NK De Lekkerste, de nieuwe versie van de Lekkerste Wedstrijden. Deze vakwedstrijden worden al sinds 1984 georganiseerd. De wedstrijden zijn bedoeld voor professionele makers en andere creatieve culinaire geesten, werkzaam in de horeca. Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting de Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Carl Siegert.

No Comments

Post a Comment