Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Wereldburgers blijft zichzelf uitdagen op het NK Lekkerste Burger

Wereldburgers blijft zichzelf uitdagen op het NK Lekkerste Burger

Jakob Waninge van Wereldburgers in Groningen is de tel kwijt hoe vaak hij al heeft meegedaan aan het NK Lekkerste Burger op de Horecava. “Zeven of acht keer, denk ik.” Dat zegt genoeg: Jakob en zijn team horen er inmiddels bij. Meedoen is voor hen een vaste traditie en vooral een manier om zichzelf te blijven uitdagen.

“Het NK is altijd een mooie test,” vertelt hij. “Je wordt getriggerd om weer iets nieuws te verzinnen en je ziet hoe je het doet ten opzichte van collega’s. Dat houdt ons scherp.” Soms staat Jakob zelf achter de bakplaat op het NK, andere keren gunt hij die plek aan een van zijn medewerkers. “Ik vind het mooi om iemand anders een podium te geven. Een chef of keukenmedewerker, mensen met verstand van burgers.”

Schrijf je hier in voor het NK De Lekkerste

Herkomst en kwaliteit

Een typische burger van Wereldburgers begint met herkomst en kwaliteit. Het vlees komt van De Groene Weg, de biologische slager met wie ze al jaren intensief samenwerken. Ook de rest van de ingrediënten komt zoveel mogelijk uit de buurt: de bollen worden elke dag vers geleverd door Warme Bakker Rob van Dijk. Gasten kunnen elke burger op de kaart laten maken met biologisch Wagyu-vlees van Jan Steenbergen uit Drenthe.”

Vlees lezen

Bij het bereiden van de burgers gebruikt het team een eigen kruidenmix en wordt er goed gekeken naar de verhouding vet in het vlees. “Soms is het vetgehalte iets hoger of lager en dat beïnvloedt het bakproces. Ik zeg altijd dat je het vlees moet kunnen lezen, en we hebben mensen in huis die dat goed kunnen. Zo krijg je een burger die perfect is gebakken, sappig is en die je gewoon met je handen kunt eten, zoals het hoort.”

Twee jaar geleden verhuisde Wereldburgers naar een groter pand met negentig zitplaatsen. Nog steeds serveren ze er uitsluitend burgers en friet, allemaal zelfgemaakt. “Dat concept – alleen burgers en friet in een restaurant van dit formaat – is vrij uniek,” zegt Jakob.

Nummer 1 van het Noorden

Wat heeft het NK De Lekkerste opgeleverd? “Veel naamsbekendheid, zeker na de tweede plek in 2017. Dat jaar leverde veel publiciteit op. We waren onder andere op RTV Noord. En we hebben zelf veel aan marketing gedaan. De winnaar kwam dat jaar uit Zeeland, dus wij riepen onszelf uit tot de nummer 1 van het Noorden. En voor de medewerkers is het leuk om mee te denken, om die dag mee te gaan naar de beurs en de wedstrijd te zien.”

In 2017 behaalde Wereldburgers de tweede plaats met de Cranberry Rock, een burger met gebakken ui, champignons in balsamico, blauwe Shropshire-kaas, spek en cranberrycompote. Die staat nog steeds op de kaart en is nog altijd populair.

Wat ze tijdens het NK Lekkerste Burger 2026 gaan maken, weet Jakob nog niet precies. “Maar het wordt weer een burger met lokale, biologische ingrediënten.”

Schrijf je hier in voor het NK De Lekkerste

NK De Lekkerste 2026

Het NK De Lekkerste vindt plaats tijdens de Horecava, van 12 tot en met 15 januari 2026. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, Horecava, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Pizza Profs en Houwers.

Het NK Lekkerste Burger is onderdeel van het NK De Lekkerste en vindt plaats op maandag 12 januari. Deze wedstrijd is powered by Hanos, Remia, Salomon Foodworld en Carl Siegert.

No Comments

Post a Comment