Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Wie het NK Lekkerste Pasta wil winnen, moet Sarah Puozzo verleiden
Sarah Puozzo NK Lekkerste Pasta

Wie het NK Lekkerste Pasta wil winnen, moet Sarah Puozzo verleiden

Koks die kans willen maken op de prijzen tijdens het NK Lekkerste Pasta, zullen in ieder geval de smaakpapillen van culinair journalist en pastaloog Sarah Puozzo moeten verleiden. Zij is het boegbeeld en hoofdjurylid van de wedstrijd tijdens de Horecava 2022. “Ik hoop op een hoog niveau.”

Sarah Puozzo, die half Vlaams en half Venetiaans is, leerde van jongs af aan pasta maken onder de vleugels van haar Venetiaanse familie. Later volgde ze de chefsopleiding Master of Pasta in Italië en een patisserie-opleiding in Parijs.

Tegenwoordig is ze hoofdredacteur van het culinaire online magazine South & Pepper en zijn haar columns te lezen in de Nederlandse en Belgische media. In 2021 startte ze de Pasta Academy Benelux, een kookschool voor iedereen die traditionele pasta wil leren maken.

“Ik ben al jaren met pasta bezig”, zegt Sarah. “Ik wilde al langer een pastawedstrijd organiseren, maar toen kwam de Lekkerste Wedstrijden met de vraag of ik het boegbeeld wilde worden van het NK Lekkerste Pasta. Ik heb enthousiast ‘ja’ gezegd.”

Lees hier meer over het NK Lekkerste Pasta

Of schrijf je hier direct in

Sarah Puozzo NK Lekkerste Pasta

Kleine details

Waar wordt Sarah Puozzo dan gelukkig van als ze een bord pasta krijgt voorgeschoteld? “Dat begint bij de pasta zelf, los van de saus. Pasta hoeft niet altijd vers te zijn, maar dat is wel lekkerder. Bij de bereiding gaat het vaak om de kleine dingetjes: zout in het kookwater, geen olie. En de pasta mag niet te ver zijn doorgekookt. Daar wordt de pasta al lekkerder van, zonder dat het ingewikkeld wordt.”

Smaakvolle tomaten

Dan de saus. “Daar zie je vaak Amerikaanse invloeden, bijvoorbeeld met het gebruik van room. Of vettige sauzen en een overdaad aan kaas. Het gerecht is dan snel uit balans.”

Voor een goede saus is volgens Sarah niet veel nodig. “Italiaanse tomaten zijn bijvoorbeeld zo smaakvol, heel veel meer heb je dan niet nodig. Italianen zijn sowieso goed in het gebruik van lokale producten. Iemand die pasta maakt in de bergen, gebruikt boter. Iemand aan zee pakt olijfolie. Ze maken niet zomaar een pastagerecht. Het komt ergens vandaan, je krijgt een bord geschiedenis.”

Ravioli met pompoen en pistachenoten Pasta Academy

Ravioli met pompoen en pistachenoten. Foto: Pasta Academy

Seizoensproducten

Bij de keuze voor ingrediënten doen koks in Nederland er goed aan om vooral in de eigen omgeving te zoeken, zegt Sarah. “Kijk naar de seizoensproducten van dat moment, kies ingrediënten met smaak. Ontdek wat voorhanden is in jouw omgeving.”

Hopen op hoog niveau

Volgens Sarah kan de kwaliteit van pasta in het algemeen nog wel omhoog in Nederland. “Het heeft te maken met de juiste informatie, ingrediënten, techniek en inzichten in de Italiaanse keuken. Er zijn gelukkig genoeg plekken in Nederland waar je goede pasta kunt eten. Ik hoop dat we dat niveau ook gaan zien tijdens het NK Lekkerste Pasta, en dat in Nederland de betere pasta’s de overhand gaan nemen.”

Partners

De Lekkerste Wedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food, Pizza Profs en de Floriade.

Bekijk hier alle wedstrijden van de Nederlandse Kampioenschappen op de Horecava 2022

No Comments

Post a Comment