Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Wedstrijd en zoon gaven Mireille het zetje om eigen bedrijf te starten
Mireille Mis Cateringservice (2) (1)

Wedstrijd en zoon gaven Mireille het zetje om eigen bedrijf te starten

Ze is eigenwijs, kritisch en zit vol smaakvolle ideeën. Toch was Mireille van den Berg stomverbaasd dat ze in 2020 het Lekkerste Lunchgerecht in de categorie Catering won. Het gaf haar het zelfvertrouwen om voor zichzelf te beginnen, maar het was haar zoon die het laatste zetje gaf.

Mireille van den Berg verhuisde jaren geleden van Den Haag naar Zwolle. Daar kwam haar zoon Darren op het idee om een Surinaamse afhaalrestaurant te beginnen. “Hij was toen 14 jaar. Ik vond het wel schattig, we spraken er heel vaak over.” Nu is Darren 26 en heeft hij zijn moeder eindelijk het laatste zetje gegeven. “Vorig jaar kwam corona en toen hadden we het er weer over. Voor mijn verjaardag heeft hij een schort laten maken met het logo erop en hij zei: ‘Mam, we gaan nu echt beginnen’.”

Door corona moest ze afscheid nemen van haar baan bij Bistrot in Utrecht, maar de lockdown gaf ruimte voor het nieuwe avontuur. “We hadden de tijd om alles uit te zoeken. Mijn zoon en zijn vriendin hebben een Instagram-pagina aangemaakt en aangekondigd dat we eraan kwamen.” Haar zoon is het zakelijke brein van de operatie, maar helpt ook met koken.

Enthousiasme in de kerk

In haar kerkgemeenschap werd meteen enthousiast gereageerd. “Ik kookte al regelmatig voor de kerk tijdens speciale gelegenheden, dus dat waren ook mijn eerste klanten. Ze waren heel enthousiast en blij dat ze niet meer op een feestje hoefden te wachten om mijn gerechten te eten.”

Met Mi’s Cateringservice maakt Mireille gerechten uit de Surinaamse keuken. “Die is vrij uitgebreid. Wij maken Creoolse en Hindoestaanse gerechten en eten met een Chinese en Javaanse slag. We koken authentiek Surinaams, dat compliment krijgen wij ook van Surinamers. Dat is bijzonder, want Surinamers zijn best kritisch op hun eten.”

Lees ook: Roland Biermans wil record, dochter Audrey kan dat voorkomen

Rotirollen van Mi’s Cateringservice

Mireille is druk genoeg

Mireille werkt vanuit huis en klanten komen de bestellingen bij haar afhalen. In een goede week ziet ze vijf of zes mensen die in bij elkaar rond de twintig porties komen afhalen. “Dat lijkt niet veel, maar ik kook niet elke dag. Mensen bestellen vaker aan het eind van de week, vanaf donderdag.”

Vrijdag is de drukste dag. “Aan het einde van zo’n dag ben ik kapot. Mijn zoon komt uit Den Haag om te helpen als we vooraf weten dat we het druk gaan krijgen, maar anders doe ik het alleen. Ik kook alles vers en ben nogal perfectionistisch. Het moet er ook mooi uitzien. Dus zolang ik het alleen doe, mag het niet drukker worden.”

Plannen om te groeien zijn er wel. “Het winkelcentrum waar ik woon, gaat uitbreiden. Er komen pop-up ruimtes waar ik me al voor heb ingeschreven. Ik heb me ook opgegeven om op de mini-markt bij ons voor de deur rotirollen te verkopen. Daarnaast wil ik kookcursussen geven en ook bij mensen thuis cateren.”

Lekkerste Wedstrijden

Mireille van den Berg had niet verwacht de eerste prijs te pakken tijdens de Lekkerste Wedstrijden.

Stomverbaasd door de winst

Mireille maakte in 2020 het Lekkerste Lunchgerecht in de categorie Catering. De jury prees haar ‘Caribean Party’ vanwege de smaken en diversiteit aan ingrediënten. De creatie, met vegetarische kip en fruit op een eigen gemaakt broodje, was volgens de jury foutloos.

Ze was echter verbaasd dat ze de wedstrijd won. “Dat een groep vreemde mensen, die mij helemaal niet kende, mijn eten zo lekker vond, was heel bijzonder. Ik ben best eigenwijs en heb eigenlijk wat dingen bij elkaar geraapt. Een bara, het broodje, is Hindoestaans. De pom, dat is geraspte aardvrucht, is Creools. Dat hoort eigenlijk niet bij elkaar. En het was ook nog een vegetarisch broodje. Ik ben geen fan van vegetarisch, maar dat was een tip van Richard Theisen van HMSHost, waar ik toen werkte. De jury vond het niet alleen lekker, maar ik werd ook nog eerste. Ongelooflijk.”

Wedstrijden gaven een boost

Deelname aan de Lekkerste Wedstrijden heeft Mireille een boost gegeven. “Ik heb altijd van mezelf gedacht dat ik best kan koken, dat ik weet wat mensen lekker vinden. Dat bleek daadwerkelijk ook zo te zijn.” De ervaring gaf Mireille het vertrouwen om haar cateringbedrijf te starten. “Eerst was ik bang dat niemand zou komen. Maar ik weet dat ik er gewoon voor moet gaan. Die eerste prijs heeft me het gevoel gegeven dat ik gewaardeerd wordt, dat ik er mag zijn, dat mijn eten er mag zijn.”

In 2022 wil Mireille weer meedoen met de Lekkerste Wedstrijden. “Vlak na de winst had ik al iets bedacht voor de volgende keer. Dus ja, ik doe weer mee, maar niet met iets vegetarisch.”

Partners

De Lekkerste Wedstrijden wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Carl Siegert, Qbtec, Koninklijke Horeca Nederland, ROC Mondriaan, Remia, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Sier, Rational, Chaud Devant, Next2Food, Koopmans Professional en Pizza Profs.

No Comments

Post a Comment