Stichting de Lekkerste Wedstrijden
Sleepboot 2
3991 CN Houten
NL74 Rabo 0348 481 020
kvk.nr.41042618

Blog

Stichting de Lekkerste Wedstrijden / Nieuws de Lekkerste Wedstrijden  / Sarah’s inspiratie voor het NK Lekkerste Pasta: Massimo Bottura

Sarah’s inspiratie voor het NK Lekkerste Pasta: Massimo Bottura

Wie indruk wil maken op de juryvoorzitter van het NK Lekkerste Pasta moet weten wie haar helden zijn én begrijpen wat pasta daadwerkelijk betekent in de Italiaanse cultuur. Daarom vertelt Sarah Puozzo over de chefs die pasta tot een iconisch gerecht van de Italiaanse keuken maakten. Dit keer: Massimo Bottura, de moderne kunstenaar van Modena.

Massimo Bottura is chef-kok en eigenaar van Osteria Francescana in het historische centrum van zijn geboortestad Modena. Het restaurant is bekroond met drie Michelin-sterren, een groene Michelin-ster en behoort tot de beste ter wereld: Osteria Francescana behaalde in 2016 en 2018 de eerste plaats in The World’s 50 Best Restaurants.

Waar Antonio Carluccio liet zien hoe groots eenvoud kan zijn, speelt driesterrenchef Massimo Bottura met herinnering en verbeelding. Zijn tortellini in brodo lijkt op het eerste gezicht niets meer dan het vertrouwde gerecht van Emilia-Romagna (heerlijke, kleine ringetjes die drijven in een lichte bouillon). Maar bij Bottura verandert dat bord in een ervaring, want hij combineert precisie in de vorm en een verwarmende smaak waar je even stil van wordt.

Een bord tortellini in brodo dat ooit een bord vol troost was rond de kerstperiode, wordt in zijn handen een kunstwerk dat de ziel van Modena in zich draagt.

Foto: Wikipedia, Pietro Luca Cassarino

Grenzen oprekken

Bottura gebruikt technieken uit de moderne gastronomie om traditionele gerechten opnieuw te interpreteren. Hij rekt grenzen op, zonder de kern te verliezen. Voor veel Italiaanse chefs was hij een voorbeeld hoe je trots kunt zijn op je culinaire erfgoed en tegelijkertijd mag experimenteren. Zijn keuken vertelt Italianen dat hun traditie niet vastgeroest is maar levend en veranderlijk.

De tortellini van Massimo Bottura zijn een ode aan de grootmoeders van Modena, met de boodschap dat de Italiaanse keuken niet alleen nostalgie is maar ook innovatie. Bottura maakte van pasta een brug tussen verleden en toekomst. Dat is precies waarom zijn gerechten zoveel respect afdwingen.

Schrijf je hier in voor het NK Lekkerste Pasta

Sarah en de chefs die haar inspireren

In aanloop naar het NK Lekkerste Pasta wil ik Italiaanse chefs eren die met hun pasta een stempel hebben gedrukt op de wereld. Op die manier laat ik zien hoe een eenvoudig gerecht kan uitgroeien tot een icoon, en hoe traditie, creativiteit en passie samenkomen op één bord. En misschien is het NK Lekkerste Pasta ook de start van een iconisch gerecht op jouw menukaart.

Wat mij zo raakt aan deze chefs, is hoe ze elk op hun eigen manier laten zien wat pasta werkelijk betekent.  Voor Italianen is pasta namelijk nooit zomaar een dampend bord vol koolhydraten. Het is familie, het is geschiedenis, het is een ritueel van samen aan tafel zitten. Deze chefs hebben dat gevoel versterkt en internationaal uitgedragen.

En precies dát is waar ik tijdens het NK Lekkerste Pasta naar op zoek ben: niet alleen naar perfecte pasta, maar naar gerechten die een verhaal vertellen. Gerechten die laten zien dat pasta cultuur, emotie en identiteit is, op het bord en daarbuiten. Daarvoor hoef je geen Italiaanse chef te zijn, maar wel de ziel ervan te begrijpen.

NK De Lekkerste 2026

Het NK De Lekkerste 2026 vindt plaats tijdens de Horecava, van maandag 12 tot donderdag 15 januari. Het NK Lekkerste Pasta is op dinsdag 13 januari om 11.00 uur.

Schrijf je hier in

Het NK De Lekkerste wordt mede mogelijk gemaakt door Hanos, Horecava, Remia Professioneel, Bakkerij Carl Siegert, Salomon Foodworld, SVO vakopleiding food, Qbtec, Houwers, Pizza Profs en KHN.

No Comments

Post a Comment